30 Aralık 2012 Pazar

İç Çamaşır Terimleri ve Anlamlari

İÇ ÇAMAŞIR TERİMLERİ VE ANLAMLARI

Sıkça karşımıza çıkan iç çamaşırı ile ilgili terimler ve anlamlarını sizler için bir araya getirdik. Bu sayede bir iç giyim mağazasına gittiğinizde veya iç çamaşırı ile ilgili bir yazı ya da makale okuduğunuzda hem mağazadaki tezgahtara mahçup olmayacaksınız hem de okuduğunuz yazı ya da makaleyi daha rahat anlayabileceksiniz.






  • Agraf
Sütyenlerin iki ucunu birbirine bağlayan aparat. Kopça.
Sözlük Anlamı : Bir giysinin iki yanını bitiştirmeye yarayan ve metal bir halka ile bir çengelden oluşan araç.
Kopça'nın bir diğer adına agraf denir. Sütyenlerin iki ucunu bir araya getirmek için kullanılır. Ayrıca sağlık sektöründe, bandajları tutturmak içinde kullanılır.



  • Balen
Kadın üst iç çamaşırı için destek sağlayan metal veya plastik parçadır. Giysilerin arzu edilen kalıpta durmalarını sağlamak için yaygın olarak kullanılan genellikle metal veya plastik, şekilli çubuklardır. Sütyende daha çok bonelerin biçimini belirgin hale getirmek için bonelerin alt kısmında yarım ay şeklinde ya da özellikle askısız modellerde sütyenin yan kol altı dikişinde bükülmeyi engellemek için kullanılır.



  • Cup-size (bone ölçüsü)
Göğüs ve beden boyunu ayrı değerlendiren sütyen modellerinde kullanılan göğüs büyüklüğü cetveli. Bugün kullanılan standardı A, B, C, D ve DD''dir. Sırasıyla en küçükten en büyüğe doğru gider. Genelde normal ''cup'' ölçüsü B olarak kabul edilir. Sütyen ölçünüz iki değerden oluşur. Beden ve cup (bone) ölçüsü. Beden ölçüsü vücut büyüklüğü ile ilgiliyken cup ölçüsü meme büyüklüğüyle ilgilidir. Genelde meme büyüklüğü ile beden orantılı olduğundan, her model için ayrı cuplar üretilmez.



  • Fanila
Genellikle ince pamuk ipliğinden dokunmuş, ten üzerine giyilen iç çamaşırı. Yumuşak yünden dokunmuş, hafif ve gevşek kumaş. Genellikle pamuklu kumaşlardan üretilen, yaz aylarında terden, kış aylarında soğuktan korunmak amacıyla giyilen, yarım kollu olarak üretilen çamaşır. Türkiye'de halk dilinde iç gömleği olarak da bilinir.




  • G-String
Pantolon ve etekte külot izini belli etmemek üzere tasarlanmış, arka kısmı incelerek kalça arasında kalan külot türü. Günümüzde kısaca 'string' olarak da anılır.



  • Jüpon
Jüpon, kadınların elbise altına giydikleri etek anlamına gelen Fransızca bir sözcüktür. Özellikle etek ve elbiselerin içine giyilen, ışıkta kumaşın içini göstermesini ve yürüme sırasında kumaşın elektriklenerek yukarı tırmanmasını engelleyen, genellikle sentetik ve kayan kumaşlardan yapılan iç etektir.



  • Kombinezon
Kadınların giydikleri kısa, askılı, genelde saten olan geceliğe benzer bir tür iç çamaşırı. Özellikle 1960'larda çok moda olan elbisenin altına giyilen, elbisenin ışıkta içini göstermesini engelleyen dantelli ve yumuşak kumaşlardan yapılan bir tür ince iç elbise.



  • Korse
Bayanların İnce görünmek için kullandıkları esnek iç giysisine denir.
Tarih boyunca kadınlar, önemli bir fiziki probleme veya fazla kiloya sahip olmadıkları halde sadece elbiseleriyle daha zarif ve seksi görünebilmek amacıyla değişik yöntemler denediler. Bunlardan biri ve en yaygın olanı korsedir. Günümüzde özel durumlar dışında fazla tercih edilmeyen, vücudu sıkıca sararak istenilen şekle sokmayı amaçlayan sağlam kumaşlardan yapılmış iç giyim ürünüdür.



  • Maximizer
Göğüslerin daha büyük görünmesini sağlayan sütyen modellerinin tümüne verilen ad.



  • Minimizer
Göğüslerin daha küçük görünmesini sağlayan sütyen modellerinin tümüne verilen ad.



  • Push-up
Göğüslerin daha büyük görünmesini sağlayan sütyen modellerinden birisi. Push-up sütyenlerde, sütyen bonelerinin alt iç kısmında ekstra dolgular bulunur. Bu sayede göğüsler olduğundan daha büyük ve şekilli görünür.



  • Tanga
Bacak kısmı oyuntusu ve beli yüksek, kalçayı örten kısmı dar, yan taraflarda kalan bağlantıları genellikle ip ya da ince bantlardan oluşan külot türüne tanga denir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.